Събота, 13 Януари 2018 12:48

Бюджет 2018: Баласиран, без увеличение на местните данъци

Оценете
(1 глас)

С бюджет от 44 млн. лева ще разполага Община Търговище през тази година. "Той е балансиран. Обхванали сме всички интереси, заложили сме на най-важните приоритети”, каза кметът Дарин Димитров в началото на общественото обсъждане на бюджета снощи. Той подчерта, че заложените приходи няма да дойдат от повишаване на местните данъци и такси. Държавните целеви средства са се увеличили с 14 %. От малко над 25 млн. за 2017 г. те са нараснали на 28 млн. лв. Собствените приходи на общината са 10 млн. лв.

По думите на зам. кметът по финансите Валентин Велчев, който направи подробна разбивка на бюджета с таблици и диаграми, средно на жител на Търговище се падат по 772 лв. от общите пари и по 177 лв. от местната хазна.

„Данъците МПС, сгради и смет – ще останат без промяна тази година. От следващата обаче ще трябва да преосмислим тази политика, тъй като собствените приходи намаляват“, уточни Велчев.

При представянето на капиталовата програма, която е в размер на 16 млн. лв., бяха отбелязани основните направления, на които ще се обърне внимание. Бе подчертано, че 11 млн. от парите са от еврофондовете и те отиват за инфраструктурни обекти. Останалите 4 млн. ще се инвестират в местни потребности.

Община Търговище е заложила финансиране и за по-малките населени места през 2018 година, където предстоят подобрения на улици в 10 села – 500 000 лв. Предстоят ремонти на пенсионерски клубове и на почивната база в Балчик, уточни Димитров. Помислено е и за спортната инфраструктура. На стадиона срещу бившите казарми ще се изградят тенискортове, а на т.нар. работнически – писта за авиомоделизъм.

Най-важният приоритет за Община Търговище обаче остава изграждането на втора клетка на сметището, което изчерпва капацитета си. За нужните 5 млн. лв. ще се разчита основно на държавна помощ, каза кметът.

След като препълнената зала изслуша местните управници беше дадена думата на гражданите. Първоначалните опити за популистки изказвания и хвърляне на политически обвинения постепенно утихнаха. Искрата прехвърча по темата летище Търговище, за чиято продажба обаче общината няма правомощия. Кратък раздор възниква и спрямо искането на жители на т.нар. вилни зони за изграждане на път в м. Драката.

След успокояване на страстите постъпиха предложения да се мисли за по-стратегически въпроси, като разширение на пътища, изграждане на пътно платно на бул. „М. Андрей” отвъд реката, спасяване от разруха на бившето начално училище „Ангел Каралийчев” и пр.

Предстои бюджет 2018 да бъде одобрен и приет от общинските съветници. 

Прочетена 1734 пъти

facebook coment