Четвъртък, 28 Януари 2016 09:28

600 000 лв. несъбрани от такса смет в Търговище. От 2017 г. налогът скача

Оценете
(1 глас)
Търговище Търговище Търговище ТВ

 600 000 лв. неплатени такси за смет има да взема от некоректни данъкоплатци Община Търговище. Още толкова са и несъбраните задължения от данък сгради, натрупани в годините назад. Това обявиха от местната администрация на старта на новата данъчна кампания. За да стимулират събираемостта от там организират томбола с 40 предметни награди, сред тях са прахосмукачки, микровълнови, хлебопекарни и други домакински уреди.

За наградите могат да участват тези, които внесат данъците си за недвижими имоти и автомобили, както и такса смет до 30 април. Ще ползват и 5% отстъпка.

Валентин Велчев, зам. кмет на Община Търговище:
„По този начин ще допринесем за по-високата събираемост на данъците и то още в началото на годината, за да осигурим средства за функционирането на общината."

Въпреки, че в Търговище данъчните ставки не са променяни от 6 години има редица неизрядни фирми и граждани. Някой от тях имат натрупани борчове за повече от 5 години и са дадени за принудително събиране чрез съдия изпълнител. По думите на зам. кмета Велчев най-неизрядните платци са хората в селата, което се обяснява с ниските им доходи. Така на практика градското население поема разходите на домакинствата по селата.

Валентин Велчев, зам. кмет на Община Търговище:
„Само за такса битови отпадъци има неплатени данъци за 600 000 лв., което е една доста голяма сума и тепърва ще полагаме големи усилия да съберем тези неплатени данъци“

Общинският съвет в Търговище от 6 години не е променял данъчните ставки. Плащаме за такса смет 4,5 промила от данъчната оценка на имота, а данък сгради е 1,9%. От 2017 г. обаче със сигурност ще има корекция на такса смет, заради изменения в законите за местни данъци и такси и за управление на отпадъците. Повишават се и отчисленията на общините, изисквани при депониране на отпадъци съгласно Наредба 7 на МОСВ и чл.60 и чл.64 на Закона за управление на отпадъците.

Прочетена 1953 пъти

facebook coment