Понеделник, 10 Юли 2017 16:23

Д- р Венка Стоянова разясни механизма за преодоляване на неграмотността, приет от МС (видео)

Оценете
(2 гласа)

Готви се промяна в системата на финансиране на училищата чрез т.нар. делегирани бюджети, както и механизъм за преодоляване на неграмотността. Това каза днес на пресконференция депутатът от ГЕРБ д-р Венка Стоянова. Тя разясни приетия с решение на Министерския съвет механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца в задължителна предучилищна и училищна възраст.

Документът изисква ангажираност на всички институции в образованието, социалната система и на полицията в помощ на семействата, децата и учениците.

Според него във всяко населено място с училище ще бъдат сформирани екипи, които ще работят за това всяко дете да е в детската градина или в училището. Екипите трябва да установят децата и учениците, които изобщо не са ходили на детска градина или училище, както и тези, които са спрели да ги посещават междувременно. Те трябва да установят и за кои деца съществува риск да напуснат образователната система и да се предприемат мерки за допълнителна подкрепа.
Кметовете на общини трябва да изготвят списък на децата, които е трябвало още миналата година да тръгнат на градина или училище, но не са били записани. Екипите ще посещават домовете, ще разговарят с родителите, ще бъдат привлечени и медиатори от местните общности.

Събраната информация ще бъде предоставена на кметовете на общините, за да санкционират нарушенията на Закона за предучилищното и училищното образование.

Д-р Стоянова каза още, че на 7 юли министерството на финансите е изплатило външен дълг за близо 2 милиарда лева. „След това плащане държавният дълг намалява до около 25% от БВП при 29.1% в края на 2016 г. Намалението на дълга води до спестяване на разходи за лихви от 79 милиона лева годишно“, уточни народният представител и поясни, че за първите седем месеца на годината са изплатени стари дългове за над 3 милиарда лева и пред страната ни няма други големи плащания по външния дълг до 2022 г.

Пред журналисти депутатът коментира и влезлите промени в Закона за движение по пътищата, с които се премахват знаците за камери на пътя.

Прочетена 1813 пъти

facebook coment