Печат на тази страница
Вторник, 14 Февруари 2017 11:36

Брожение в БСП – Търговище срещу водача на листата (видео)

Оценете
(2 гласа)
Областният шеф Явор Куюмджиев искат за водач на листата БСП-Търговище Областният шеф Явор Куюмджиев искат за водач на листата БСП-Търговище

Социалистите в Търговище се бунтуват срещу „парашутиста“ Светла Бъчварова, която националния съвет на БСП одобри за водач на листата за област Търговище за предстоящите парламентарни избори.

Решението на партията да „спусне“ бившият зам-министър в кабинета на Сергей Станишев изненада местните червени редици, които на конференция са предпочели за първенец шефът на областната структура на БСП Явор Куюмджиев. Според запознати в партията вече тече подписка в негова подкрепа.

Не е тайна, че между общинските организации в Търговище и тези в Попово и Омуртаг има напрежение. Те недолюбват Явор Куюмджиев, бивш депутат от БСП за област Търговище и бивш зам.-министър на икономиката и енергетиката в правителството на Сергей Станишев. Вероятно затова червеното ръководство в София е счело, че е нужен външен човек, който да тушира напрежението.

Два подобни труса има в летописа на БСП-Търговище. През 2013 г. местните социалисти се разбунтуваха и изпратиха писмо до контролната комисия на БСП и до ръководството против Георги Божинов. Тогава той сам се оттегли като водач на листата на БСП в Търговище.

През 2005 г. пък местните социалисти отвоюваха смяна на водача и вместо номинирания от пленума икономист Атанас Папаризов, листата води зам.-председателят на партията тогава Румен Овчаров.

BSP targoviste

Вероятно и сега червените ще изпратят искане до ръководството на партията да преразгледа решението си за водача на листата за извънредния парламентарен вот на 26 март 2017 г. Това ще стане ясно днес, на насрочената пресконференция от областното и общинско ръководство на БСП.

Прочетена 2810 пъти