Петък, 20 Януари 2017 14:51

По-солени глоби за шофьори влизат в сила

Оценете
(2 гласа)

Глобите за превишена скорост стават двойни от утре, защото влизат в сила поправките в Закона за движение по пътищата, обсъждани 15 месеца от депутатите в 43-тото Народно събрание, съобщава БНТ.

Каране в населено място със скорост от 31 до 40 км/ч по-висока от разрешената досега се наказваше с 200 лева глоба. От събота става 400 лева. Двойни стават и наказанията за онези, които возят пътници или опасни товари с превишена скорост. При движение с над 50 км/ч от разрешената скорост водачите на автобуси, цистерни или специални камиони вместо 500 ще плащат 1000 лева.

Наказанията за пияни и дрогирани шофьори, както и за такива, които карат без книжка, също скачат драстично. За първи път се въвежда междинна стойност от 0,8 промила алкохол. Ако пробата на водач покаже от 0,5 до 0,8 промила глобата е 500 лева. Книжката му ще се отнема за 6 месеца, а не както е досега – от 1 месец до 1 година.

Ако пробата сочи от 0,8 до 1,2 промила, глобата става 1000 лева, а отнемането на свидетелството е за 1 година. Остава правилото, че за концентрация над 1,2 промила се носи наказателна отговорност и виновният може да получи до 2 години затвор.

В случай, че шофьорът откаже тест с дрегер или кръвни проби за алкохол и наркотици, глобата му става 2000 лева вместо досегашните от 500 до 1000 лева.

Новите промени в Закона за движение по пътищата дават право на катаджиите да свалят номерата на колите на пияните, дрогираните или онези, които карат без книжка. Тази принудителна административна мярка се налага за 1 година само ако е заловен в нарушение собственикът на автомобила. Тогава колата се отписва от регистъра и след 12 месеца собственикът ѝ трябва отново да ходи на каналите на КАТ и да ѝ извади нови номера. Любопитното е, че ако автомобилът е на името на друг човек или на юридическо лице, мярката се налага само за 1 месец и не e необходима нова регистрация.

Прочетена 1815 пъти

facebook coment