Неделя, 13 Ноември 2016 08:57

Балотажът за избор на президент започна

Оценете
(1 глас)

Изборният ден в област Търговище започна в спокойна обстановка. Отворени за гласуване са всички 260 секционни избирателни комисии в петте общини на областта. Подмяната на членове не възпрепятства хода на изборите, съобщава БТА. 
122 095 са избирателите от областта, имащи право на глас на балотажа, на който ще бъдат избрани новите президент и вицепрезидент на България.
Броят на секциите в община Търговище е 105. Сформираните комисии в община Попово са 52, в община Омуртаг - 53, в община Антоново - 39, в община Опака - 11. В 15 секции на област Търговище ще има възможност за машинно гласуване. В общините Омуртаг и Попово те са по две. За по-лесно обслужване апаратите са поставени в училища.
Общият брой на членовете на СИК в областта е 2047. Най-много са в община Търговище - 851, а най-малко - 91 в община Опака.
В областта на първия тур избирателната активност бе 52,22 на сто, до урните отидоха общо 64 378 имащи право на глас.

Служителите от звената на дирекция„Български документи за самоличност“ в ОД МВР-Търговище ще издават и в днешния ден удостоверения за гласуване на граждани, които не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, за да могат тези граждани да упражнят правото си на глас в изборния ден.

От 8 до 12 ноември 2016 г., в звената на “БДС” в областта са издадени  9 такива удостоверения. От полицията напомнят, че в днешния изборен ден звената на „Български документи за самоличност“ в областната дирекция и в районните управления в Попово и Омуртаг ще приемат искания за издаване на удостоверения на граждани от 8,30 до 19 ч.

Удостоверението се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно за деня на втория тур на изборите за президент и вицепрезидент на страната – 13.11.2016 г., уточняват от пресцентъра на МВР.

 

Прочетена 1634 пъти

facebook coment