Понеделник, 07 Ноември 2016 10:44

Пълна мобилизация на ДПС в Търговищко. ГЕРБ губи подкрепа на президентския вот

Оценете
(1 глас)

Пълна мобилизация на подкрепа от страна на ДПС е имало за кандидата за президент Пламен Орешарски на първия тур на президентския вот в община Търговище. Близо 40 % или 10 120 души са гласували за двойката Орешарски-Папазов вчера, показва извадката на РИК – Търговище при 58, 85 на сто обработени протоколи. Втори се нареждат кандидатите, подкрепени от БСП ген. Румен Радев и Илияна Йотова. За тях бюлетина са пуснали 5 817 души или 18, 37 %. С близо 4 % по-малко трета е Цецка Цачева.

Тя обира гласовете на 4 648 души или 14,68 %. Така само година след като и Търговище се появи на синята карта на България, на която Цветанов показа победата на ГЕРБ на местния вот, ситуацията за президентския вот на първи тур е диаметрално различна. Хората, които избраха кандидатите на ГЕРБ в местното самоуправление, година по-късно решиха да не подкрепят управляващата партия на президентския вот.

izbori2016.png

Сериозна подкрепа в Търговищко имат още „аптекарският гуру“ Веселин Марешки – 12,5 % или за него са гласували близо 4 000 от имащите право на глас. „Патриотът“ Каракачанов бележи резултат от 10,25 % или 3 247 гласа.

Близо 4 % от гласоподавателите са изразили протестен вот, отмятайки новото квадратче в бюлетината „Не подкрепям никого“.

Трябва да отбележим, че това са данни само от протоколите от градските секции в Търговище и селата. Тук не са включени резултатите от вота в останалите общини Попово, Омуртаг, Антоново и Опака. Картината обаче няма да се промени коренно, като се има впредвид, че три от тези общини традиционно подкрепят ДПС.

Прочетена 1762 пъти

facebook coment