Събота, 05 Ноември 2016 21:08

За първи път в Търговище секции с машинно гласуване

Оценете
(2 гласа)

За първи път в област Търговище ще има секции с машинно гласуване. За президент и вицепрезидент в Търговище машинно ще се гласува в 11 секции, които са разположени в IV ОУ „Иван Вазов“, I СУ „Св. Седмочисленици“ и III ОУ „П.Р.Славейков“. По две са те в Попово и Омуртаг.

Този път машинното гласуване не е експериментално, а официална алтернатива на традиционното гласуване с хартиени бюлетини.

Гласуването чрез машина става в отделeно с параван място, където е разположено устройство с дисплей. Времето за машинно гласуване е ограничено до 6 минути. Стартът се дава от председателя на изборната комисия. Избирателят отбелязва предпочитанията си върху електронна бюлетина чрез докосване на сензорния екран върху квадратчето с номера на съответния кандидат или на квадратчето "Не подкрепям никого". Той има право да променя избора си, като накрая трябва да даде потвърждение "Гласувам". След гласуването излиза хартиена разпечатка, от която гласоподавателят може да се увери как точно е гласувал. След това той поставя тази бележка в допълнителна урна. Чрез криптиране е гарантирано запазване на тайната на вота.

Ако до 3 минути избирателят не е гласувал, машината издава предупредителен сигнал. Ако не се справи с машинното гласуване, избирателят има право да пусне хартиена бюлетина.

122 615 са избирателите от област Търговище, които ще могат да гласуват на изборите за президент и вицепрезидент на Република България на 6 ноември, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.

Гласуването започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия, ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но удължаването може да е най-много с един час - до 21.00 часа.

Бюлетините за президентския вот са с номер, за референдума - в плик

Прочетена 1936 пъти

facebook coment