Четвъртък, 29 Юли 2021 10:07

Забрана за "Шишеджам" да ползва сондаж с минерална вода

Оценете
(2 гласа)
Мораториум върху издаването на разрешения за водовземане от минерални води, публична общинска собственост, за промишлени цели, наложиха общинските съветници на заседанието си днес. Забраната е за срок от 10 години. Докладната бе внесена от група от 31 общински съветници, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.
Предложението за мораториум е във връзка с инициативата на заводите за производство на стъкло „Шишеджам“ да използват общински минерален сондаж за промишлени цели, заяви зам.-председателят и общински съветник от ГЕРБ Гергана Цонева.
„Неотдавнашната сериозна водна криза, породена от намаляване обема на язовир Тича, показа колко е важно да има дългосрочна стратегия за опазване на водните богатства. В Общинския съвет са постъпили и възражения от граждани във връзка с инициативата на стъкларските заводи“, заяви Цонева. Тя допълни, че възраженията са подкрепени и с над 200 подписа на граждани.
„Като взехме предвид мнението на гражданите, считаме, че добиваната минерална вода следва да бъде запазена единствено и само за задоволяване на битовите нужди на населението“, аргументира се зам.-председателят на местния парламент.
„Радвам се, че, когато става дума за обществени интереси, можем да се обединим и надпартийно“, заяви общинският съветник от ДПС Сунай Хасанов.
Действията по вече започнатите процедури за издаване на разрешения следва да се преустановяват до отпадане на мораториума, съгласно решението на Общинския съвет.
Прочетена 1002 пъти

facebook coment