Събота, 30 Януари 2021 12:31

Консултации за РИК - Търговище на 4 февруари

Оценете
(1 глас)

Областният управител на Търговище Митко Стайков насрочи дата за провеждане на консултации за избор на членове на Районна избирателна комисия –(РИК) за предстоящите на 4 април 2021 г. избори за народни представители. Те ще се проведат на 4 февруари (четвъртък), от 10:00 часа в пресцентъра на Областна администрация – Търговище, уточняват от ведомството.

За участие са поканени всички парламентарно представени партии и коалиции. Съставът на РИК – Търговище е с 13 членове, включително председател, двама заместник-председатели и секретар. Съотношението между партиите и коалициите, е както следва:

за ГЕРБ – 5 членове;

„БСП за България“ – 4 членове;

за ДПС – 2 члена;

за коалиция „Обединени патриоти – НФСБ и ВМРО“ – 1 член;

за Воля – 1 член.

Извън този брой коалиция „Демократична България – Обединение“ има право на 1 член. В случай, че изброените партии и коалиции са направили предложения за всички членове, на които имат право, общият брой на членовете на РИК става 14 (четно число). Затова парламентарно представената партия или коалиция с най-голям неоползотворен остатък предлага още един член (в случая това е партия ГЕРБ) и така РИК става с 15 членове.

Районната избирателна комисия след назначаването й с решение на ЦИК ще работи от 13 февруари до 18 април 2021 г. включително.

Централната избирателна комисия трябва да одобри РИК до 50 дни преди изборния ден или до 12 февруари т.г.

Прочетена 731 пъти

facebook coment