Петък, 23 Октомври 2020 16:27

Затварят дискотеки и нощни заведения в Търговище заради COVID. Без масови събития на закрито

Оценете
(1 глас)

Забрана за работа на всички дискотеки, нощни и увеселителни заведения до 2 ноември т.г.. За същия период се забранява провеждането на семейни и фирмени тържества и масови мероприятия на закрито. Това решение е взето днес на заседание на Областния координационен щаб, за да се опази живота и здравето на жителите на област Търговище, съобщават от пресцентъра на областната администрация.

Кафенета и ресторанти следва да работят при стриктно спазване заповедите на здравния министър, при заетост на местата не повече от един човек на 2 кв. м. от търговската площ на обекта.

Другите важни решения на Областния координационен щаб определят въвеждането на пропускателен режим в обектите от търговската мрежа и завишаване контрола от страна на всички институции, по отношение спазване на мерките за лична безопасност, дезинфекционен режим и социална дистанция.

Към днешна дата общият брой на диагностицираните с COVID-19 жители на област Търговище е 728. Новозаразени през последното денонощие са 70 лица. Хоспитализирани в болничните заведения в областта са 94 души, разпределени както следва: МБАЛ-Търговище – 61 лица, МБАЛ-Омуртаг – 21 лица и МБАЛ-Попово – 12 лица. На домашно лечение са поставени 397 души. Излекувани към този момент са 205 човека. За съжаление, починали са вече 32 лица.

Взето е решение началникът на РУО – Търговище да представя предложение до министъра на образованието и науката за преминаване до 10 дни на обучение от разстояние в електронна среда за ученици от V до VII/XII клас във всяко учебно заведение, за което има постъпил доклад от директора на училището за отсъстващи над 20% от общия брой ученици и педагогически специалисти.

По данни на Елка Станчева, началник на РУО – Търговище към момента двете средни училища в Търговище са преобразували образователния процес за учениците от V до XII клас в електронна среда от разстояние, поради висок процент отсъстващи учители и ученици. По нейни думи, в област Търговище болни, карантинирани или с грипоподобни симптоми са общо 1 606 ученици (15.62%) от общо 10 280 учащи. Общият брой на работещите в учебните заведения на територията на областта педагогически специалисти са 1 228, като отсъстващи са 151 души, което се равнява на 12.30%. Към днешна дата под карантина са поставени 11 паралелки в различни училища. Към момента препоръките на Министерството на образованието и науката са за запазване на присъствената форма на обучение за учениците от първи до четвърти клас, допълни още тя.

Взетите решения влизат в сила днес – 23.10.2020 г. и ще бъдат актуални до 02.11.2020 г.

Прочетена 1861 пъти

facebook coment