Вторник, 07 Април 2020 13:14

Няма положителни проби за COVID-19 в Търговищко

Оценете
(2 гласа)

В област Търговище непрекъснато се правят изследвания и към момента положителни проби за коронавирус няма. Това каза пред журналисти днес главният секретар на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Марин Йовов. По думите му местните здравни власти нямат право да представят през обществеността официална информация, както за установените положителни случаи, така и за отрицателните резултати на лицата, които са изследвани за COVID-19. Позова се на заповед на здравния министър Кирил Ананиев от 13 март, където е записано че това е единствено в правомощията на Националния оперативен щаб.

345 души в областта са поставени под карантина към 7 април, каза още на пресконференцията в Община Търговище д-р Йовов. 

Изп. директор на МБАЛ - Търговище докладва, че над 160 хил. лв. са постъпилите дарения в болницата. Вчера са пристигнали и 50 експресни теста, дарени от фирми на народния представител Делян Пеевски, както и предпазни облекла на стойност 10 хил. лв., дарени от местния Ротари клуб. Д-р Светулков припомни, че ОАИЛ разполага с 12 апарата за обдишване, 4 – в операционните зали, отделно има и 3 преносими апарата на Спешна помощ. Леглата в интензивния сектор са 14, като 10 от тях са определени за лечение на пациенти с коронавирус. Д-р Светулков обясни, че от 2017 г. Инфекциозното отделение се намира в основната сграда на болницата, помещението е ремонтирано и условията за настаняване са отлични.   

56 са нарушенията на мерките, обявени във връзка с извънредното положение, обясни пък началникът на Районното управление Иван Александров. 53 от тях са на заповедта на кмета, касаеща забраната за разходки в паркове и градини. 44 от тях са в града, а 9 – в населените места в общината.

Кметът д-р Димитров призова гражданите да посрещнат предстоящите великденски празници у дома и да спазват стриктно мерките, наложени от здравните власти и Националния щаб.

„Ние сме силен народ. Преживявали сме и много по-тежки времена. Ще устискаме и на този вирус, и той ще отмине. Стойте си вкъщи и бъдете силни“, призова кметът. 

Прочетена 1899 пъти

facebook coment