Петък, 21 Февруари 2020 14:17

Манолова в Търговище: 46 населени места са на воден режим, а искат цената на водата да стане 3,26 лв.

Оценете
(3 гласа)

При посещението си в Търговище Мая Манолова призова регионалния министър Петя Аврамова, чрез представител на регионалното министерство във ВиК-асоциацията, да не допуска повишаване на цената на водата в област Търговище. 46 населени места в региона са на воден режим и ще плащат една от най-високите цени за нещо, което го няма. Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова днес на среща с журналисти от града.

„Трябва да стане ясно какво ще се подобри в качеството на ВиК-услугата, след като бъде увеличена цената на водата в областта. Считано от 1 март 2020 г. цената на водата ще бъде 3,26 лв. Това увеличение ще нареди Търговище на едно от първите 12 области по висока цена на водата. При това, увеличението ще е драстично – около 20%. Относно хората, които са на гравитачно водоснабдяване, там увеличението ще е с около 160% - от 0,98 лв./куб.м. на 2,58 лв./куб.м“, обясни Манолова.

Относно състоянието на язовирите в област Търговище, председателят на „Изправи се.БГ“ обясни, че има 10 язовира, които са в предаварийно състояние, за които не е ясно какви действия за ремонт са предприети.

„Ремонтите на язовирите Пресиян, Миладиновци, Вардун, Макариополско, Еревиш, Семерци е трябвало да започнат в края на 2019 г.“, подчерта Манолова.

„През юли 2018 г. Правителството е отпуснало 500 млн. лв. на Държавната консолидационна компания за 408 язовира в предаварийно състояние, но година и половина по-късно все още не е ясно колко язовири са ремонтирани, какви действия по ремонт са предприети и на каква фаза са ремонтите“, обясни тя.

По-късно днес Манолова има среща с недоволните граждани в Попово по повод складирането на отпадъци близо до населеното място и изграждането на инсталация за преработка на боклук.

Прочетена 1701 пъти

facebook coment