Четвъртък, 30 Януари 2020 13:19

Съветниците одобриха общинския бюджет

Оценете
(1 глас)

Приеха общинския бюджет на Търговище за 2020 г. Това стана на първото заседание на Общинския съвет за годината. Той бе одобрен с 27 гласа „за“., съобщиха от пресцентъра на местната администрация. Годишният бюджет е в размер на 59 млн. лв., с 7,5 млн. лв. повече от предходната година. Капиталовата програма възлиза на близо 6 млн. лв., като в нея са заложени пари за ремонти на улици, квартални пространства, тротоари, детски площадки и други.

Одобрено бе и предложението на кмета д-р Дарин Димитров Общината да кандидатства по програма за рехабилитация на уличното осветление на територията на града и кварталите Въбел и Бряг. Програмата е финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

Докладната записка за отдаване на концесия на сградата на земеделската банка ще бъде разгледана на следващата сесия. Целта е да бъдат актуализирани условията на концесията, съобразно препоръките на Комисията по икономическа политика, която заседава през седмицата.

Местният парламент реши и да прехвърли на държавата 16 язовира – публична общинска собственост. Така дейностите и разходите по стопанисването, поддръжката и експлоатацията на водните обекти ще бъдат ангажимент на новосъздаденото Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири".

Запазват се и цените за участие в традиционния пролетен панаир. Те не са повишавани от години, с цел привличане на повече търговци.

По време на сесията бе определен съставът на Обществения съвет за социално подпомагане. Избрани бяха и членовете на Комисията за разглеждане на заявления за финансиране от общинския фонд „ин витро“, както и на Комисията за отпускане на стипендиите на деца с изявени дарби.

Бяха представени отчетите за състоянието на общинската собственост, за изпълнение на програмата за управление за изминалия мандат и дейността на Общинския съвет по наркотични вещества.

Кметът д-р Димитров представи пред съветниците и програмата си за управления за мандат 2019-2023 г.

Прочетена 1075 пъти

facebook coment