Неделя, 30 Юни 2019 10:41

Премиерът Борисов открива обновената пещ на Шишеджам в Търговище

Оценете
(3 гласа)

Обновената производствена пещ в завода за плоско стъкло на „Тракия глас България” ще бъде запалена на официална церемония. Тя е насрочена за вторник, 2 юли, от 14 ч. и в нея ще участва министър-председателят Бойко Борисов.

Новата инсталацията ще замени досегашната от 2006 г. Тя е една от трите най-големи в стъкларските комплекси в света, а в изграждането й са инвестирани 90 млн.лв. Подмяната на пещта се налага, тъй като средната продължителност на работен живот е 12-14 г.

Около 8 месеца продължи подмяната на съоръжението, което беше спряно в средата на миналата година. Запазва се производственият капацитет на пещта от 725 тона стъкло за денонощие.

Във фабриката в Търговище на турския холдинг „Шишеджам” работят общо 4 пещи в заводите за плоско и домакинско стъкло. Изграждането на стъкларския комплекс започна през 2004 г. Днес в него работят 5 завода - за домакинско стъкло, за плоско стъкло, за автомобилни стъкла, линия за огледала и за стъкла за бяла техника.

Изпълнителните директори на холдинга "Шишеджам" и други официални лица ще натиснат заедно бутона за запалване на обновената пещ. Премиерът Борисов посети завода и през 2011 г., когато преряза лентата на завода за автомобилни стъкла.

 

Прочетена 3604 пъти

facebook coment