Сряда, 05 Декември 2018 09:12

Асоциацията по ВиК против отделянето на Община Попово

Оценете
(1 глас)

Против решението за напускане на Община Попово на Асоциацията по ВиК – Търговище гласуваха на извънредно заседание членовете на водната асоциация.

Припомняме, че на свое заседание на 25 октомври съветниците в община Попово след разгорещени дебати решиха Попово да се отдели от обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация“ ООД Търговище и да се присъедини отново към „Водоснабдяване – Дунав” ЕООД гр. Разград.

Областният управител Митко Стайков обясни, че е много важно да се запази консолидацията на ВиК Асоциация - Търговище, за да могат да се усвоят 100 млн. лв. за инвестиции в сектора. Той благодари на кметовете и представителите на общините Търговище, Антоново, Омуртаг и Опака за изразената подкрепата. 

На извъндредното заседание е отхвърлено и решението за съгласуване на проект на Бизнес план за развитието и дейността на ВиК ЕООД – Търговище за регулаторния период 2017-2021 г.

Представителят на община Търговище предложи да се създаде работна група, включваща представители на Вик Търговище, членове на общината и служители на Асоциация по ВиК, със задача да разгледа и предложи нов, по-приемлив за всички страни проект на бизнес плана, който да бъде внесен за разглеждане на следващото заседание. Това става ясно от прессъобщение на областната управа след проведената вчера среща на Асоциацията. Тя бе председателствана от областния управител Митко Стайков, а на нея са присъствали представители на общините Търговище, Омуртаг, Антоново, Попово и Опака, както и управителят на ВиК дружеството в Търговище Явор Миланов.

Прието е още препоръчителният размер на държавната вноска в бюджета на Асоциацията по водоснабдяване и канализация за 2019 г., да бъде в размер на 20 хил. лева. Дискутирани са и отделни проблеми за състоянието за подаваната вода в общините Попово и Опака.

Прочетена 3228 пъти

facebook coment