Четвъртък, 02 Август 2018 09:32

Видео: Депутати сигнализираха за нередности във фирма за кетъринг

Оценете
(13 гласа)

За нарушения на трудовото законодателство във фирма за кетъринг в Търговище, в която работят близо 60 души, съобщиха народните представители от ДПС Имрен Мехмедова и Танер Али на пресконференция. При тях са постъпили близо 10 сигнала от граждани и фирми-доставчици, които са потърпевши от „Ашсан Индустриален Кетъринг“ ЕООД.

След спечелена обществена поръчка тя обслужва близо 3 хиляди работници на най-големия стъкларски холдинг у нас „Шишеджам”, поясни Али. По думите на депутата Имрен Мехмедова жалбите касаят нарушаване на българското законодателство в частта за трудовото право, извънредният труд и неизплащането на възнагражденията. Второто направление е свързано с лошото качество на храната, а третото с нарушени договорни отношения с фирми-доставчици.

На пресконференцията присъства и един от жалбоподателите 56 годишният Кязим Мустафов, който разказа че има да получава пари за извънреден труд, заплата за два работни месеца. Трудовата му книжка не е попълнена по надлежния ред и пр.

Народните представители казаха, че преди да дадат гласност на проблема сигналите са постъпили до всички държавни и местни институции - до областния управител, МВР, НОИ, Инспекция по труда и др.

Потърсихме за коментар Инспекцията по труда в Търговище. Нейният директор Галя Градинарова каза, че е "извършена проверка по постъпилите жалби и за резултатите от нея за уведомени лицата, които имат правен интерес". С управителя на „Ашсан Индустриален Кетъринг“ ЕООД не успяхме да разговаряме.

Къде са институциите в България? Защо не са задействали процедурите на българското законодателство?, попитаха Али и Мехмедова. Казахо още, че ако те не се задействат въпросът ще бъде отнесен и до прокуратурата.

Прочетена 5815 пъти

facebook coment