Четвъртък, 08 Март 2018 13:40

Язовирите в Търговищко са под контрол. Само два се изпускат

Оценете
(2 гласа)

Два язовира „Росина“ и „Вардун“ са потенциално опасни в област Търговище. Заради снеготопенето и дъждовете те са с по-голям водосбор, но се изпускат контролирано и не създават заплаха от разливи и наводнения на населени места. Това каза областният управител на Търговище Митко Стайков.

Язовир „Росина“ се опразва през изпускателя, а този край с. Вардун тече през преливника. В област Търговище има общо 77 язовира, от които 7 са държавна собственост и се стопанисват от „Напоителни системи“. Най-много са те в община Търговище - 43 и в Поповско - 20. Особено внимание се обръща на големите и стратегически язовири Ястребино, Съединение, Бели лом и Каваците. Навсякъде се извършва наблюдение и водоемите имат свободни обеми.

Областният управител допълни, че под контрол са и двете големи реки на територията на община Търговище, чрез изградената автоматична система за ранно оповестяване при риск от наводнения.

Още през миналата седмица е въведено е наблюдение на водните обекти на територията на област Търговище. Изпратено е предупреждение до общините и институциите, имащи пряко отношение към сигурността на населението и наблюдението на водните обекти, във връзка с очакваното обилно снеготопене и валежи от дъжд.

Прочетена 1740 пъти

facebook coment