Сряда, 20 Април 2016 11:29

Скача такса смет от догодина. Изчислява се по нова методика

Оценете
(1 глас)
Боклуци в м. "Драката" Търговище Боклуци в м. "Драката" Търговище

По нова формула ще се изчислява такса "смет" от 2017 г. Тя вече няма да зависи от данъчната оценка на имота, а ще се определя само на базата на количеството изхвърлен отпадък или на броя на ползвателите на имота. Това гласят публикуваните във вторник от финансовото министерство промени в Закона за местните данъци и такси.

Очаква се новата методика да завиши таксата на много от домакинствата за сметка на бизнеса, който досега поемаше по-голямата част от разхода по линия на по-високите данъчни оценки на бизнес сградите.

Базата за определяне на такса "смет" ще се решава от общинските съвети по места. За основните услуги – събиране, транспортиране и третиране на битовите отпадъци, местните парламенти ще могат да избират измежду три основи. Те са "индивидуално измерено количество битови отпадъци за имота, включително чрез торби с определена вместимост и товароносимост", "количество битови отпадъци за имота, определено съобразно броя и вместимостта на необходимите съдове за събиране на битовите отпадъци и определената честота за тяхното транспортиране" и "брой ползватели на услугата в имота". Данъчната оценка, която сега се ползва масово от общините за определяне на удръжката, отпада като възможност. В същото време се разрешава на общинския съвет да определи различни основи за отделните населени места в дадена община или дори за части от тях.

Няма да се събира такса "смет" за имоти, които попадат в райони, в които не се извършва сметосъбиране, или ако сградата не се ползва през цялата година, пише още в законопроекта. За бизнеса остава опцията вместо да плаща такса сам да сключи договор със съответния оператор за събиране и извозване на отпадъка на конкретната фирма.

Прочетена 2336 пъти

facebook coment