Печат на тази страница
Петък, 15 Април 2016 15:38

Гневни лични асистенти окупираха общината в Търговище

Оценете
(0 гласа)
С грижа С грижа Търговище ТВ

 Над 20 недоволни лични и социални асистенти на безпомощни хора се събраха днес пред сградата на община Търговище, за да изразят възмущението си от новата социална програма за лични асистенти. Те са против безумното решение да обгрижват и помага на хората в нужда само по един-два часа дневно. До скоро те бяха назначавани поне на четири часа.

Недоволството на хората прерасна в словесна разпра със зам.кмета по социалните въпроси Емине Якубова, която повече от час се опитваше да им обясни, че тази социална услуга се реализира по проект "Нови хоризонти", която е със задени рамки и индикатори. На всяка община са били дадени максимум по 500 000 лв. без да се отчита каква е реалната потребност на населението й от този вид услуги. Така водени от желанието да се осигури грижа на колкото се може повече от хората в нужда, са заложили на принципа да се дадат по-малко часове на повече асистенти. Асистентите предложиха да се намали броят на обгрижваните хора, за да могат да получат качествена грижа, а те от своя страна - нормално работно време и адекватно заплащане.

В община Търговище документи за услугите: ”социален асистент”, „личен асистент” и „домашен помощник” са подали 392 човека, които имат нужда от грижи. Това са деца и възрастни с увреждания, както и болни и неподвижни пенсионери, които не могат да се обслужват сами.

На база изготвени оценки от социални работници са одобрени 165 човека, които са в невъзможност да се обслужват сами или са в тежко  състояние и нямат на помощ близки и роднини.

Прочетена 2036 пъти