Събота, 09 Септември 2017 14:42

Социалистите в Търговище отбелязаха 9 септември (снимки)

Оценете
(1 глас)

С поднасяне на венци и цветя пред Братската могила в Търговище ръководството на БСП, симпатизанти на пратията, както и членове на Българския Антифашистки Съюз отбелязаха 9-ти септември.

За социалистите датата е "Ден на свободата и празник на победата над фашизма в България".

4venci 09 2venci 09

Над 40 социалисти и антифашисти се събраха, за да отбележат 73-годишнината от събитията на 9 септември 1944 г., когато на власт в България идва правителството на Отечествения фронт. 

venci 09 1venci 09

9 септември си остава най-противоречивата дата в най-новата история на България, която продължава да разделя българското общество. За мнозина тази дата е свързана с коренна промяна – премахване на капиталистическия строй и изграждането на едно по-справедливо социално общество – комунистическото, припомня БГНЕС. За други 9 септември е черна дата, кървав преврат довел до ликвидирането на демокрацията и частната собственост, почернил живота на стотици хиляди българи.

Историята

В нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев. Отечественият фронт взема властта в България с помощта на силите на Трети Украински фронт на Червената армия. След тази дата настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество. България скъсва с хитлеристка Германия и попада в съветската сфера на влияние.
Събитията на 9 септември са последвани от създаването на т.нар. "Народен съд" в края на 1944 г. Според различни оценки броят на убитите през този период е между 20 000 и 40 000 души. Осъдените на смърт от т. нар. "Народен съд" са 2 730 души — министри, депутати, журналисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители.

Оценката

Събитията от 9 септември 1944 г. все още не са получили единодушната оценка на историците. В историографията отпреди 1971 г. по пропагандни причини се твърди, че това е "народно въстание". Оттогава до 10 ноември 1989 г. събитията на тази дата получават определението "социалистическа революция". След политическата промяна от 1989 г. събитието е определяно като "военен преврат", разказва още БГНЕС.


 
 
Прочетена 2196 пъти

facebook coment