Сряда, 30 Август 2017 09:53

Лисват лекари по спешна медицина и анестезия в Търговище

Оценете
(1 глас)

Липсват достатъчно лекари със специалности „спешна медицина” и „анестезия и интензивно лечение” за обезпечаване на работата на спешната помощ в област Търговище. Това стана ясно по време на работна на народния представител и член на Комисията по здравеопазване д-р Венка Стоянова със здравни специалисти.

В нея взеха участие началникът на Спешно-приемно отделение към към МБАЛ - Търговище д-р Румяна Иванова, директорът  на Центъра за спешна помощ д-р Янка Андреева, зам.-директорът на Регионалната здравна инспекция  д-р Мариян Кючуков и главният секретар д-р Марин Йовов.

Притесненията на медиците са свързани с изпълнение на изискванията за ресурсна обезпеченост с лекари със специалности „спешна медицина” и „анестезия и интензивно лечение”, както и с медицински специалисти. Началникът на Спешното отделение в Търговище сподели, че въпреки недостига на лекари, отделението в областния град обслужва ежемесечно около 1000 пациенти, които са не само от петте общини на областта, а и от съседни региони. Повече от половината постъпват за болнично лечение.

Специалистите дискутираха възможности на спешния център в област Търговище, при съобразяване с отдалечеността на населените места за изпълнение новата наредба за утвърждаване на стандарт „Спешна медицина“. Те споделиха, че е необходимо периодично обучение за действия в условия на спешност при възникнали бедствени ситуации, както и за поддържане квалификацията на персонала. Физическата сигурност на работещите също беше предмет на обсъждане на работната среща.

„Безспорен е огромният принос на системата за спешна медицинска помощ за гарантиране на достъпно и качествено здравеопазване, което несъмнено води до повишаване на жизнения стандарт, създаване на условия за качествена заетост, социално включване и повишаване на ресурсната ефективност”, каза д-р Стоянова и поясни, че една от основните цели на управленската програма на правителството е подобряване условията на труд и материално-техническата обезпеченост на спешната медицинска помощ.

По Оперативна програма „Региони в растеж“ държавата ни получава над 83 милиона евро безвъзмездно от Европа за модернизация и преоборудване на спешната помощ в България. Отпуснатата сума е за закупуване на 400 нови линейки, изграждането на 76 изцяло нови спешни центъра, както и реконструкция и ремонт на 155 вече съществуващи сгради.

Прочетена 2195 пъти

facebook coment