Печат на тази страница
Понеделник, 14 Август 2017 10:37

Кравеферма тормози хора в село Стража (видео)

Оценете
(6 гласа)

Ферма с 40 крави и бикове тормози жители на търговищкото село Стража. Животните се отглеждат в двора на частна къща от фермерката Халиме Ахмедова, на централна селска улица. Хора от селото ни потърсиха, тъй като от години внасят жалби и подписки до институциите, които са безсилни да решат проблема с отглеждането на животни в регулацията на селата.

Хората се оплакват от непрестанна лоша миризма и замърсяване на шосето с изпражнения. Страхуват се да излязат на пътя, когато добитъка се изкарва на паша, тъй като единия бик наскоро е счупил ръката на собствения си гледач. Собствениците на къщите около обора вече са ги обявили за продажба, но купувачи липсват. 

От Община Търговище казаха, че при проверките не са открити съществени нарушения. Препоръчано е само ремаркето с тор да се изхвърля по-често. Предстои да се провери и сигнал за незаконно строителство.

От Областната дирекция на храните в Търговище обаче по на жалбата на Свилен Стоичков отговарят, че животновъдния обект не отговоря на Наредба 44 за ветеринорномедицинските изисквания – няма септична яма, водонепропусклива торова площадка, няма обособено и оборудвано помещение за добив на мляко. На стопанката е направено предписание. Не е регистрирана фермата и по чл. 137 от Закона за ветеринарна дейност. Единствено са вписани животните в Интегрираната информационна система на БАБХ през 2010 година, за да им се следи здравословното и физиологично състояние, посочват от ОДБХ.

Къде да се намира животновъдна ферма обаче ветеринарните и здравните правила непосочват изрично, след като през 2009 г. е премахната Наредба 7 за хигиенните изисквания на селищната среда. Местната управа в Търговище пък ограничава отглеждането на рогат добитък с нормативен акт, но само в града.


Прочетена 5528 пъти