Петък, 09 Юни 2017 20:20

Лисици тормозят търговищки села

Оценете
(1 глас)
Лисици тормозят търговищки села сн.btv

Жителите на селата Пайдушко, Братово, Божурка и Цветница са пропищяли от лисиици. Нападенията на хитрите животни са се превърнали в истинско бедствие и местните са сигнализирали кметът на Търговище д-р Дарин Димитров и секретарят на Общината Христалина Халачева, които са направили спешни проверки в селата, съобщават от местната управа.

Кметовете и жители на района са споделили тревогата си от нахлуването на горските обитатели, които се криели в изоставени къщи и нападали пилчарниците, отмъквайки кокошки и пуйки. Хората са притеснени от нетипичното, според тях, поведение на лисиците, които се разхождали по светло из улиците и дворовете, нападали и отмъквали птиците им.

Д-р Димитров разпореди незабавно да бъдат подготвени писмени сигнали до Общината, които ще бъдат предадени на компетентните институции. Веднага по телефона беше потърсено становище от Областната дирекция по храните и Държавното горско стопанство. В началото на следващата седмица те също ще започнат проверки по селата, за да се дадат предписания и разпореждане за справяне с проблема. Според служителите на горското трябва да се организират хайки, които да бъдат съгласувани с ред институции.

Според ветеринарни специалисти нашествието на лисиците в селата се обяснявало и с увеличената популация на чакалите, които застрашавали малките им и затова те навлизали в населените места, за да са близо до хората и да опазят поколението си. Другият фактор били изоставените къщи и изобилието на храна в селата.

По принцип лисицата не е защитено животно и отстрелът й е разрешен. Но пък ловците нямат право да зареждат оръжие и да стрелят с него на по-малко от 200 метра от населеното място. Съществува и забрана за залагане на капани. Така, че лисаните необезспокоявано кръстосват селата.

На кметовете на селата е обърнато внимание, че възможно най-спешно трябва да се организира чипиране на кучетата и ваксинирането им против бяс.

Прочетена 2742 пъти

facebook coment