Събота, 03 Юни 2017 07:26

Днес е Черешова задушница. Бог да прости!

Оценете
(1 глас)

Днес е Вселенска задушница за всички православни църкви по света, а в България се нарича "Черешова", защото това е най-популярният плод през периода и обикновено се прибавя към поменателните трапези.

На този ден в храмовете се правят заупокойни свети литургии.След тях в църквите и на гробовете на починалите православни християни се отслужват панахиди за упокой на душите на "отминалите от тоя свят".

Християните посещават гробовете на близките си, почистват ги, прекадяват, преливат с вода и червено вино, запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, които са дали името на тази панихида.

На задушница камбаната бие траурно - с отмерен удар, да напомни за грижата за мъртвите. Богослужебното правило е по-особено, с усърдни молитви за починалите. Службата е заупокойна, след която, както и на вечерта на предния ден, се прави обща панихида.

Опечалените по смъртта на свои близки от предния ден и на самия ден посещават гробищата, палят свещи и кандила, поставят цветя, преливат гробовете с вино, кадят над тях с тамян, носят жито и в църква, и на гробищата, и в израз на вярата във възкресението разчупват хляб и раздават донесеното от името на покойниците молитвено да се помене: Бог да прости!

 
 
Прочетена 2121 пъти

facebook coment