Събота, 15 Април 2017 22:40

Христос Воскресе - радост и светлина донесе!

Оценете
(2 гласа)

Светлината дойде за теб и славата Господна те осия

(Исая 60:1)

Христос воскресе! Православните християни отбелязват Възкресение Христово, най-големият празник на църквата и най-великото събитие в историята на човешкия род. 

С камбанен звън православните и католически храмовете в цялата страна отбелязаха и тази година празника. Хиляди миряни отнесоха запалена на службата свещ да догори в домовете им и внесоха новата светлина в него.  

Xristos Voskrese 3

Великден въплъщава вярата във възкресението на праведниците в един по-хубав свят, който те ще наследят след земната си смърт, и бъдещия Страшен съд. Днешният празник слага край на 40-дневния Велик пост, утвърден в памет на 40-дневния пост на Исус Христос и последната седмица от земния му живот, страданията на Спасителя и на смъртта му на кръста. 

Според българската традиция Великден отбелязва възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата.

Козунакът и боядисаните яйца задължително присъстват на трапезата на Великден, защото червените яйца символизират кръвта на Исус, а козунакът – неговото тяло. Най-разпространеното месо е агнешкото. Това се свързва с факта, че в деня на Възкресението на Исус в жертва е било принесено агне. 

Имен ден днес празнуват: Велико, Велин, Велислав, Величко, Вельо, Вили и Велина.

Прочетена 2436 пъти

facebook coment