Събота, 25 Февруари 2017 08:45

Търговищенци пострадали в катастрофата в Унгария в здравен капан (видео)

Оценете
(4 гласа)

Близки на тежко пострадалите наши сънародници в катастрофата в Унгария, която стана  преди две седмици, търсят съдействие от омбудсмана Мая Манолова. Това съобщи кметът на търговищкото село Руец Ибрям Ахмедов, от където е раненото семейство Алиеви. Те пътували от Холандия в един от ударените микробуси. От болницата в Сегед настоявали за спешен трансфер на пациентите със самолет в България, тъй като те нямали европейска здравна карта, а здравните им осигуровки били прекъснати. 

Къщата на 57 годишните Салие и Елиман в село Руец стои празна, след като те не се прибрали от злополучно пътуване в Холандия. Вече 10 дни те са в реанимацията в унгарската ”Юджи клиник”. По думите на кмета на селото жената е с черепно-мозъчна травма и фрактури на крайниците, а мъжът й със счупен гръбначен стълб. Преди месец те тръгнали не на гурбет, а да видят внучето си в Холандия, разказа техният съсед Георги Иванов.

Кметът на Руец и до днес няма вест за състоянието ми от официалните власти. Синът им Исмаил потърсил помощ, за да се платят над 5 000 лв. здравни осигуровки, които безработното семейство дължало от 2012 г. насам. Събрали парите от роднини и приятели, а кметът ги внесъл.

Ибрям Амхедов, кмет на с. Руец, община Търговище

„Лекарите са казали, че трябва да се изпишат понеже здравните вноски не покриват разходите, няма кой да доплати"

Сега било нужно районната каса в Търговище да издаде сертификат, заместващ европейската здравна карта. Пострадалите обаче са в реанимация, на изкуствено дишане и не могат да подпишат какъвто и да е документ. Близките били уведомени, че пострадалите трябва да се транспортират в българска болница.

Адвокат Сунай Хасанов обясни, че предстои да се заведе дело за назначаване на т. нар. особен представител на семейството. За целта от консулството ни в Будапеща вече е пристигнала служебна бележка, която удостоверява, че те не са в съзнание и възможност да подписват документи. Засега се разчита на съдействие от администрацията на омбудсмана Мая Манолова. 

Най-тежко пострадалата в тази катастрофа също е от Търговище. 41 годишната Фанка обаче е здравноосигурена и има холандска застраховка. За нея продължават да се грижат унгарските лекари.

Прочетена 11286 пъти

facebook coment