Четвъртък, 07 Април 2016 10:56

Кална вода ще потече в Търговище след промиване на новия водопровод

Оценете
(1 глас)
 Кална вода ще тече от чешмите Кална вода ще тече от чешмите Търговище ТВ

 Кална вода по улиците и чешмите ще потече в Търговище след промиване на новия 25 км водопровод, изграден по т.нар. „воден цикъл“. Причината е, че в тръбите има застояла над пет месеца питейна вода. Така на първо време няма да може да се гарантира добро качество на питейната вода, призна управителят на ВиК – Търговище Явор Миланов, който апелира за разбиране от страна на гражданите.

След като общината прехвърли довършителните работи, правото на експлоатация и поддържане на мрежата по водния проект на ВиК трябва да бъдат направени връзките от новите водопроводи към жилищата. Имало да се свържат 917 сгради и изградени 123 връзки между старата и нова водопроводна мрежа, което отново ще доведе до копане. По думите на Миланов това щяло да отнеме 6 месеца.

Не се очаква и сериозно намаляване на загубите на питейна вода, тъй като новоизградената мрежа представлява едва 30% от цялата водна структура на града. В момента те възлизали на 51%.

„Водният цикъл“ на Търговище глътна 12 млн. лв., като по него са изградени 25 км водопровод и 9 км канализация. Гаранцията на обекта била 8 години, съгласно Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Прочетена 2037 пъти

facebook coment