Печат на тази страница
Вторник, 10 Януари 2017 13:54

Момино бедства. Селото е пети ден в снежна блокада (видео)

Оценете
(2 гласа)

Забравени сме от Бога, разказа по телефона кметът Кяшиф Алиев

Пети ден търговищкото село Момино е откъснато от света заради снежна блокада. Продължават усилията на екипите на снегопочистващата фирма БКС да се справи с 2-метровите преси и навявания по пътя. Достъпът засега е невъзможен. Бедстващите там хора имат нужда от хляб и лекарства.

Село Момино е на 9 км от областния град и до него има само една входно-изходна артерия. Виелицата обаче е образувала по пътя огромни преспи, които не успява да пробие дори роторен снегорин. Снегът е станал тежък и непробиваем. Днес поддържащата фирма продължава борбата със снега с челни товарачи, обясни Галин Дачев, управител на БКС – Търговище.

В селото в момента бедстват около 150 души. 4-5 семейства от четвъртък са без ток, тъй като е прекъснала едната фаза на трансформатор. Забравени сме от Бога, разказа по телефона кметът Кяшиф Алиев. По думите му болни от високо кръвно и диабет се нуждаят от лекарства, няма хляб и брашно в магазина. Не можем да излезем от домове си, разчитаме на лични запаси, обясниха местни жители в телефонен разговор.

Според Алиев няма и земеделци с тежка техника на място, които да разчистят селските пътища.

Кметът на Търговище Дарин Димитров два пъти днес посети кризисната точка. Той сподели, че ако до ден не се пробие снежната блокада се обмисля да се доставят хранителни продукти и лекарства с верижна техника през нивите.

Достъп до всички останали села в Търговищко има, уточни д-р Димитров. Работи се активно по разчистване на вътрешните улици в селата и града. Основните шосета се обработват с натриеви и магнезиеви соли против замръзване.

Прочетена 2181 пъти