Понеделник, 04 Април 2016 10:14

Болничните лекари в Търговище продължиха с протеста

Оценете
(0 гласа)

 Лекари и служители от многопрофилната болница в Търговище и днес продължиха с ефективния протест, който започнаха миналия петък. В 10:00 ч. те напуснаха работните си места за половин часа, а на своите престилки носиха лентички – „Протест“. Проявата им е знак на несъгласие с водената здравна политика от правителството.

lekari1 300x169

Над 60 лекари излязоха пред сградата на МБАЛ – Търговище днес

Лекарите настояват за отмяна на „служебния“ национален рамков договор. Настояват цените на медицинските услуги да се увеличат с 16.3%, тъй като не са променяни от 2008 г. Те също искат да се изгради национална здравна информационна система, вместо система за пръстови отпечатъци. Болничните лекари призовават своите колеги от извънболничната помощ и пациентите си да ги подкрепят.

Кулминацията на протестните действия е насрочения за сряда, 6 април. Тогава се организира Национален протестен митинг пред Министерския съвет, към който ще се присъединят и медици от лечебните заведения в област Търговище.

От днес, 4 април, личните лекари прекратиха протестите си, с аргумента пациентите да не бъдат заложници при решаване на натрупаните проблеми и да продължи започнатият диалог без натиск от никоя от страните и при нормални условия. Това решение е било взето на 2 април на Управителния и Националния съвет на общопрактикуващите лекари на заседание във Велико Търново. Те обаче остават в стачна готовност.

Прочетена 2072 пъти

facebook coment