Четвъртък, 20 Октомври 2016 15:43

Търговище е в топ 7 на най-озеленените общини в страната

Оценете
(3 гласа)

Според Асоциацията на професионалните озелинители от 265 общини Търговище е на 7 място по добро озеленяване. Философията на Асоциацията представлявана от Божинел Христов  „Зелени градове” днес навлезе и в нашият град. Първата фиданка от вида северноамериканско лирово дърво лично беше посадена от кмета на Търговище д-р Дарин Димитров. Според експерти достига на височина до 15 метра и цъфти в продължение на близо два месеца.

Управителя на ОП”Флора” Асен Чакъров съобщи, че е започнала поетапна резитба и премахване на старите дървета от улиците и засаждането на нови фиданки съобразени с градската среда. Те са от по скъпи видове и не надигат тротоарните плочки с корените си. Следващите 20 броя кълбовидна акация ще бъдат по улица „Славейков”.

Засаждането на северноамериканско лирово дърво е инициатива по случай 5 години Асоциация на производителите на декоративни растения в България и 25 години Европейската асоциация за разсадникови стоки. Според Божинел Христов, не може да се разчита само на една организация или фирма да подържа цялата тази растителност в града. Трябва и жителите да опазват и да се грижат за зелените площи.

Припомнено от запознати беше за погиналият безславно  „Дъб от Сюрен” засаден в чест на побратимяването с едноимения град, за изчезналите безследно магнолии от парка „Роден кът”.

Остава пожеланието Търговище да се издигне в класацията за най-озеленените общини в страната с новите нетрадиционни дървесни видове.

Прочетена 2332 пъти

facebook coment