Сряда, 05 Октомври 2016 07:22

Ръст на кражбите на ток в Търговищко

Оценете
(2 гласа)

Близо три пъти са се увеличили кражбите на ток в Търговищко. По данни на областната дирекция на МВР за деветте месеца на тази година са хванати 27 нарушители, докато за същия период на миналата са били 11. Само в община Търговище са извършени 18 престъпления, при 7 за м.г. В Омуртажко напр. има две регистрирани кражби на ток за тази година, а в община Попово от 4 са нараснали на 7. На наскоро провела се кръгла маса електроразпределителните дружества поискаха промяна в законодателството и предложиха бедните, които бъдат хванати да крадат ток, да бъдат лишавани от енергийни помощи. Възможно ли е това проверихме в едно от селата-рекордьор по кражби на ток. 

Според статистиката на “Енерго-Про”, дружеството, което работи на територията на Североизточна България, в селата Кръшно и Маково са отчетени над 24 % кражби на ток. В Кръшно темата предизвиква недоволство у жителите, които 90 на сто са роми. Работят предимно лятото на полето за надник от 15-20 лв., сега събират орехи. Собственичката на хранителния магазин ни показва, че в тефтера е натрупала вересии за над 800 лв.

Къде се краде ток, те чуват ли се какво говорят?! Енергото само пишат бележките без да минават да проверяват. Е, миналия месец съм платил 60 лв. с един телевизор, нямам хладилник, нямам пералня, жалва се мъж на средна възраст.

От полицията в Търговище казаха, че напоследък често съдействат на контрольорите на Енерго-Про, които са засилили проверките, тъй като търпели загуби от над 70 % заради кражбите на ток. Нарушенията са основно в селата, където мрежата е стара, а хората бедни. Триковете за неправомерно потребление сред битовите абонати са стандартни, обясни гл. инспектор Станислав Станков, началник РУ на МВР - Търговище

„Чрез меден проводник се прикачват преди електромера. Някой се прикачват директно към уличното осветление с риск за живота. Имаме няколко случая регистрирани - кражба на ел.енергия от съседни къщи, чрез разклонител.”

Станков сподели, че в региона кражбите са предимно сред битовите абонати. И ако те крадат най-често с просто прикачване към кабела, бизнеса вече използва софтуерно манипулиране на електромери. В момента в Търговище разследващите работят върху случай, при който още при строежа на нова жилищна кооперация са направени специални ел. отклонения преди електромера само към няколко "избрани" апартамента, които няма да отчитат потребена енергия.

Расте и броя на осъдените за кражби на ток в Търговище. Вече са 11 за тази година, спрямо 4 за предходната. Пробация и глоба от 100 до 500 лв. е най-честото наказание.

Прочетена 2503 пъти

facebook coment