Сряда, 28 Септември 2016 14:44

Липсват доброволци при бедствия. Единствено община Попово с пълна квота

Оценете
(1 глас)
Липсват доброволци при бедствия. Единствено община Попово с пълна квота Сн.frog.bg

Единствено в община Попово действа доброволно формирование с пълен капацитет от 25 човека. Те разполагат с техника и са преминали специално обучение. Към момента в община Търговище е регистрирано доброволно формирование от 5 човека. В община Опака доброволците са 6, в община Омуртаг – 10. В община Антоново няма регистрирано доброволно формирование.

Съгласно нормативите стандартът за численост за общините Попово и Омуртаг е до 25 души, за община Търговище е до 40 доброволци, а до 10 души трябва да има за общините Антоново и Опака.

Това стана ясно на днешния семинар на тема „Ролята на ръководителя за функциониране на доброволното формирование“. Форумът се организира от Областна администрация в изпълнение на приетия „План за изпълнение на Стратегията за развитие на доброволните формирования за защита при бедствия, пожари и други извънредни ситуации в Република България" . На него са представителите на общините в област Търговище докладваха за актуалното състояние на доброволните формирования, екипировката с лични предпазни средства и оборудване.

В семинара взеха участие представители на всички общини от областта, както и представители на РДПБЗН-Търговище. Обсъдени бяха новите моменти в нормативната уредба, актуалното състояние на доброволните формирования на територията на областта, участието и ролята на ръководителя и заместник ръководителя на доброволното формирование в самостоятелни и/или съвместни спасителни операции.

Доброволците участват в дейности, свързани със защита на населението при бедствия, пожари и извънредни ситуации. „Доброволец може да е всяко дееспособно физическо лице, навършило 18 години, което е клинично здраво, не страда от психично заболяване и не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер, освен ако е реабилитирано” (чл. 40 от Закона за защита при бедствия).

Прочетена 2304 пъти

facebook coment