Четвъртък, 22 Септември 2016 07:45

В Деня на Независимостта музея в Търговище с вход свободен

Оценете
(1 глас)

22 септември - Деня на Независимостта на България ще започне с ритуал за издигане на знамената от 10:00 часа, на площад „Свобода” в Търговище. В ритуала ще вземат участие представители на патриотичен клуб „Възраждане”. От 11 часа започва общинският празник в село Осен, където ще се проведе събора „Под крушата на осенската поляна”.

Регионаленият исторически музей в Търговище в празничните и почивни дни, от 22 до 24 септемврище бъде отворен за безплатни посещения. От 9.30 до 13.00 ч. в Славейковото училище можете да разгледате изложбите:
"Тутракан 1916 г. и 45 - та Тутраканска корпусна артилерийска бригада"; " Велик е нашият войник"; "Спомени от бригадирската младост";"Град и панаир"; Възрожденскакласнастая - постояннаекспозицияи"СъкровищатанаЗемята" – гостуваща експозиция на Националенмузей "Земятаихората" гр. София.

Независимостта на България е провъзгласена с Манифест на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 г., който цар Фердинанд І прочита в двора на църквата „Св. 40 мъченици“ в старопрестолния град Търново. Провъзгласяването на независимостта на България е политически акт, извършен от правителството на Александър Малинов. С него се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, наложена й от Берлинския договор, сключен през 1878 г.

22 септември е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.

Честит празник!

Прочетена 1917 пъти

facebook coment