Събота, 17 Септември 2016 09:46

Поход за здраве и интересни прояви за седмицата на мобилността (видео)

Оценете
(1 глас)

Различни провокативни инициативи, насърчаващи движението е подготвила Община Търговище в Европейската седмица на мобилността, която се провежда от 16 до 22 септември. Днес, на 17 септември (събота), от 15 часа се организира поход „Ходене за здраве”. Маршрутът е от площад „Свобода” до художествена галерия „Проф. Никола Маринов. Поканени са работещите в различни държавни и общински структури, предприятия, училища и всички граждани.

На 18 септември (неделя), от 10 часа, в местността „Парка” ще бъде организиран спортен ден на открито с възможност деца и възрастни да се включат в състезание по спортно ориентиранеи да прекарат един ден в движение. Предвидена е разходка до крепостта Мисионис с екскурзовод, както и почистване на местността, за което ще бъдат осигурени материали. Целта е паралелно да се проведе туристически тур до историческата забележителност, с почистване на района и възможност за отдих сред природата. В тази връзка Общинската администрация кани гражданите  да се включат във всички прояви, а при желание и да си организират пикник в местността „Парка”, където има условия и за игри на децата.

Заместник-кметът Емине Якубова запозна присъстващите с програмата по дни и отправи покана към гражданите да се присъединят към планираните инициативи.

Търговище ще участва и в „Европейски ден без автомобили”, който е част от кампанията. На 20.09.2016г. ще бъде затворено за движение на моторни превозни средства едно от платната на ул. „Трайко Китанчев”. През целия ден училища и детски градини ще имат художествени и спортни прояви. От 11 часа същия ден ще стартира и колопоход. С полицейски ескорт, той ще премине по маршрут: площад „Свобода” – Руец – Овчарово – Стража – Черковна – Разбойна – Търговище. Записването на всеки желаещ ще става на място пред сградата на Община Търговище.

В рамките на кампанията са поставени табели с автобусното разписание на 15 спирки в града. Целта е да се създаде по-добра информираност за възможностите за използване на градския транспорт в Търговище и за намаляване ползването на лични автомобили, съобщиха от администрацията.

На 21.09.2016г. ще бъде открит Детски мобилен център по безопасност на движението в ДГ №2 „Осми март”.

Европейска седмица на мобилността се провежда за първи път през 2002 г.

Прочетена 1970 пъти

facebook coment