Понеделник, 12 Септември 2016 09:50

Дариха животни на християнската трапезария за Курбан Байрам

Оценете
(1 глас)

Свещеният празник Курбан Байрам празнува от днес мюсюлманския свят. По повод празника три коча са дарени на християнската трапезария за бедни и болни хора към храм "Св. Иван Рилски" в Търговище.

Две от жертвените животни били наречени за трапезарията от областния шеф на ДПС Хамди Илиязов, а другото е от бившия депутат от региона Касим Дал. Месото ще бъде използвано за изхранването на 70-те бедни хора, които разчитат за препитанието си на християнската трапезария.

Курбан Байрамът е в памет на жертвоприношението на пророка Ибрахим. На него се колят жертвени животни (наречени курбани) – овце, кози, крави и телета. Преди да се заколи животното, най-възрастният мъж от семейството рано сутринта отива на джамия, за да се моли. След като се върне, чете първо молитвата и тогава коли животното.

jamiq

Курбан Байрам е 70 дни след Рамазан Байрам и продължава три дни. От по-възрастните отново се иска прошка. За благодарност към Аллах, че го е дарил с богатство, всеки, който има над определен брой овце, кози, крави и т.н., трябва да направи курбан. Този курбан се раздава на бедните. Хората, които ще правят курбан заедно, са винаги нечетно число (3,5,7). Те купуват жертвеното животно и го разпределят за себе си, за бедните и за съседите си.

Прочетена 2168 пъти

facebook coment