Четвъртък, 01 Септември 2016 16:44

Видео: Война за боклука на Търговище. Спешно правят БКС общинско предприятие

Оценете
(3 гласа)

Голяма частна фирма иска да сложат ръка върху боклука на Търговище, който от десетилетия се поема от местното БКС. Заплахата стана ясна, след настъпилото обжалване на една от големите обществени поръчка на общината - за събирането и извозването на отпадъците на града и селата. Или иначе казано бизнес с боклук за над 1,7 млн. лв.

Според запознати конкуренцията е голяма. Сблъсъкът е с най-голямата компания в сметоизвозването у нас - "Титан АС". "В последния възможен момент на 26.07.2016 г., процедурата е обжалвана в Комисията за защита на конкуренцията", съобщи секретарят на общината Христалина Халачева на пресконференция днес.

Управници обаче са решени почистването да остане в общински ръце затова кризисно предприемат акция по преобразуване на БКС от търговско дружество (ЕООД) в общинско предприятие. Обяснението е, че промяната ще доведе до по-доброто поддържане на града и по-добър контрол върху смето и снегопочистването, което по-трудно би се осъществило при нови чистачи.

„Решението за създаване на предприятието и избягване на нови рискове взехме след консултации между политическите сили, разговори с Агенцията за обществени поръчки и проучване опита на други Общини. Искам да уверя работниците на БКС, че запазват работата и заплатите си”, съобщи пред медиите кметът Дарин Димитров.

Тъй като не е ясно колко ще се проточи процедурата по обжалване и за да не потънат улиците в боклуци на сесията вчера кметът внесе извънредна докладна за удължаване срока на договора за сметопочистване на БКС, който изтича на 5 септември т.г. Така фирмата ще поддържа чистота до избор на нов изпълнител.

Докато тече ликвидацията на БКС – Търговище ЕООД и създаването на ново общинско предприятие вероятно ще се проточи и процедурата по обжалване на търга. В последствие общината ще се откаже от провеждането на такъв търг, като поеме правните и финансови последици.

„Общината вероятно ще понесе санкции заради невъзможността да проведе процедура за избор на изпълнител, но те са относително ниски в сравнение с тежките глоби, които се налагат при несъбиране на отпадъците, допуснато замърсяване на околната среда и други. Някои от санкциите стигат до 500 000 лв. и с действията си в момента Общината прави всичко възможно да избегне подобни тежки глоби“, обясни екологът Христина Младенова.

Според юристи законът позволява дейностите по чистотата да се възлагат без конкурс на общинско предприятие. Така след като БКС-Търговище стане на подчинение на кмета, отпада изискването за обявяване на обществени поръчки, което важи само за търговските дружества. Боклукът остава в „наши“ ръце, „спасяват“ се 100-тина работници, поста си запазва и настоящият директор Галин Дачев. Фирмата обаче вече няма да може да играе на свободния пазар и ще чака само задачи от преките си началници.

Мотивите за преобразуването на БКС в предприятие и правилник за дейността му ще бъдат публикувани утре на сайта на Община Търговище. На 20 септември т.г. ще се свика извънредна сесия за създаването на собственото предприятие.

Прочетена 1972 пъти

facebook coment