Печат на тази страница
Сряда, 20 Октомври 2021 12:33

Вече светят над 1000 нови улични лампи. Подмяната на осветлението продължава

Оценете
(2 гласа)

1100 броя нови, енергийно ефективни осветителни тела вече са монтирани на основни улици и булеварди в град Търговище. Дейностите се извършват по проекта за модернизация на уличното осветление на територията на града и кварталите Въбел и Бряг, който започна през юни, съобщават от пресцентъра на общинската администрация.

С ново осветление са вече булевардите „Митрополит Андрей“, „Сюрен“ и „29 януари“, улиците „Цар Освободител“, „Паисий“, „Кюстенджа“, „Васил Левски“, „Боровец“, както и кварталите „Запад“ 1 и 2. Нови LED осветителни тела има и в районите на „Борово око“, ЖП-гарата, както и в част от по-малките улици, в близост до центъра на града.

В момента се подменят осветителни тела в района на квартал „Боровец“ и улица „Трапезица“.

След 25 октомври предстои подмяна на осветлението на улиците: „Скопие“, „П. Р. Славейков“, „Капитан Данаджиев“, „Христо Ботев“, „Георги С. Раковски“ и булевардите „Трайко Китанчев“ и „Ал. Стамболийски“. След това ще се премине и към останалите квартални пространства и второстепенни улици в целия град. След приключване на дейностите на територията на Търговище, ще стартира обновяването на осветлението и в кварталите Въбел и Бряг.

Припомняме, че осветителните тела, които ще бъдат сменени, са над 3000. Новите лампи са с различна мощност, в зависимост от натовареността на трафика на съответната улица, на която ще бъдат монтирани. Те са оборудвани и с т. нар. „умни“ устройства за контрол, чрез които ще може да се променят часовият график и силата на осветеност в определен момент.

Проектът се изпълнява по програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021 година. Срокът за приключване на дейностите е до юни 2022 г.

Прочетена 151 пъти