Четвъртък, 12 Август 2021 12:15

ВИДЕО: Над 7000 саксии с коноп в разкритата наркооранжерия в Търговище

Оценете
(2 гласа)
ВИДЕО: Над 7000 саксии с коноп в разкритата наркооранжерия в Търговище Сн. ОДМВР - Търговище

Високотехнологична наркооранжерия е разкрита при спецакция на криминалисти от ГД “Национална полиция, ОДМВР- Шумен и ОДМВР- Търговище. Шестима, съпричастни към отглеждане на конопени растения са задържани за срок до 24 часа, съобщиха от областната полиция в Търговище.

Специализираната полицейска операция е проведена на 11 август 2021 г. от служители на ГДНП и колегите им от областните дирекции в Шумен и Търговище, под надзора на окръжната прокуратура в Търговище. Действията им започнали преди повече от месец след получена информация за нерегламентирана дейност по отглеждане на конопени растения на двама мъже от Шумен.  Криминалисти започнали да наблюдават масивна двуетажна постройка в град Търговище. Данните от сигнала се потвърдили, като в рамките на наблюдението е установен мъж, който често посещавал обекта.

В ранните часове на 11 август криминалисти от ГДНП, Търговище и Шумен пристъпили към целенасочени действия по проверка на помещенията в сградата. Служители на сектор „Специализирани тактически действия“ при  ОДМВР- Шумен задържали двама мъже на 38 и 40 години от Шумен, и 48-годишна жена от Велики Преслав при влизането им  в халета в  масивната постройка в покрайнините на Търговище. Малко след това на място пристигнали двама 40-годишни мъже от Велики Преслав и 37-годишен мъж от Търговище, които също са задържани.

Открити са шест огромни помещения за отглеждане на марихуана, разположени в масивна двуетажна промишлена сграда.  В четири от тях се полагали грижи за над 7000 саксии, засадени с растения от рода на конопа, част от тях под формата на разсад, останалите - в различен стадий на развитие и зрялост. Всички помещения са оборудвани с високотехнологични лампи, системи за климатизация, вентилация, контрол на влажността на въздуха и температурата. За растежа на насажденията са ползвани обогатена почва и препарати за стимулиране на растежа им. Иззети са близо 42 кг суха тревиста маса, която при направения полеви наркотест реагирала на наркотичното вещество марихуана. На първия етаж в сградата било обособено помещение за сушене на зелената листна маса,  с оборудване за дробене на конопените растения. Криминалисти установили, че всички системи се захранват от мощен дизелов електрогенератор за производство на електричество, захранван с гориво от големи съдове.

Според криминалисти  плантацията в Търговище е най-добре оборудваната с най-голям брой  растения от рода на конопа, на която са попадали  служителите на реда в областта. Благодарение на добре планираната и успешна спецоперация до пазара не е стигнало огромно количество от високорисковото наркотично вещество.

Извършени са множество процесуално-следствени действия за документиране на престъпната дейност, между които претърсвания в обитавани от тях имоти, ползвани от тях автомобили. В две от лицата са открити наркотични вещества и голяма сума пари. Процесуално-следствените действия продължават.

Работата по образуваното досъдебно производство за производство и държане на високорискови наркотични вещества, предназначени за разпространение, продължава под надзора на прокурор от Окръжна прокуратура- Търговище.

ВИДЕО

Прочетена 607 пъти

facebook coment