Четвъртък, 17 Юни 2021 14:59

Подменят уличното осветление в Търговище

Оценете
(1 глас)

В ход е подмяната на над 3000 стари улични лампи с нови LED осветителни тела в град Търговище и кварталите Въбел и Бряг. Това обяви на брифинг днес кметът д-р Дарин Димитров. Дейностите се извършват по Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014–2021 г.

„В момента се подменят осветителни тела, чието обновяване не е финансирано в последните 5 години по друга линия. Този проект успяхме да защитим с много труд. Той е резултат и от доброто партньорство на Общината с държавата и предишния енергиен министър Теменужка Петкова“, заяви д-р Димитров.

Кметът разясни, че годишните парични спестявания след монтирането на новите осветителна тела, които са енергийно ефективни, се очаква да са над 130 000 евро. „Тези средства могат да бъдат пренасочени за благоустрояване или обновяване на други обекти в Търговище“, посочи градоначалникът. Той благодари и на норвежкия партньор на Общината по проекта „mpenergi“, които извършват надзор на изпълнението. Д-р Димитров увери, че администрацията мисли и за модернизация на осветлението и в останалите населени места на общината.

Координаторът по проекта инж. Борислав Филипов разясни, че ще бъде изградено т. нар. "умно осветление" със система за наблюдение в реално време. Тя ще позволява включване, изключване и регулиране на силата на осветлението на първостепенните и второстепенните улици според натовареността на трафика и часовия диапазон. „Например, във времето от 2 до 4 сутринта, когато трафикът не е голям, лампите ще могат да бъдат настройвани да светят на 70% от мощността си, а в по-натоварените часове ще светят с пълния си капацитет“, обясни Филипов.

Димитър Василев от фирмата изпълнител по проекта разясни, че в момента се подменят осветителните тела на пешеходните зони и парковите пространства. След това ще се премине и към по-големите улици и булеварди като „Паисий“, „Кюстенджа“, „Христо Ботев“, „Трайко Китанчев“, „29 януари“, „Скопие“.

Срокът за изпълнение на проекта е до юни 2022 г. Общата стойност на проекта е 1,1 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ.

Прочетена 557 пъти

facebook coment