Четвъртък, 13 Май 2021 11:58

ЕЦТП : Фалшиви пътни знаци в прохода Боаза

Оценете
(1 глас)

За нечетими и невидими пътни знаци  в тъмната част на денонощието по главния път I-4 в прохода „Боаза” са сигнализирали шофьори в Европейския център за транспортни политики, информират от там.

На 26.04.2021 г. техни експерти са направили проверка със специализирана апаратура. Пътни знаци са все още в гаранция. При измерване на тяхната светлоотразителност се констатира, че тя е в диапазона около 8 CD, което означава, че са няколко пъти под нормата. Констатирано е още, че цветовете им са много извън допустимите граници.

Производството и монтажът на пътни знаци, които не покриват поне минималните стандарти е недопустимо за българските пътища, уточнавят от ЕЦТП. В регионите Варна, Търговище и Шумен по републиканската пътна мрежа има множество пътни знаци, които не отговарят на изискванията. Тенденцията за поставянето на фалшиви пътни знаци е опасна и пряко застрашава пътната безопасност. Видно е, че провежданите периодични проверки от страна на ОПУ и АПИ не са достатъчно ефективни, защото е явно, че те не са установили фалшивите знаци.

Изводът от проверката на ЕЦТП е, че пътните знаци в изследвания участък на I-4 следва да бъдат подменени гаранционно. От центъра настояват това да се случи в най-кратки срокове, тъй като този участък е маркиран за концентрация на пътнотранспортни произшествия. Отлагането на подмяната означава, че при следващ пътен инцидент следва да се търси отговорност и от стопанина на пътя.

Прочетена 789 пъти

facebook coment