Четвъртък, 29 Април 2021 07:43

Велики четвъртък е. Боядисваме великденските яйца

Оценете
(1 глас)

Велики четвъртък е – четвъpият ден от Страстната седмицапреди Великден, според православния календар. Страстната седмица е последната от живота на Исус Христос. През нея той изкупва човешките грехове чрез жертва – в страдание, болка и любов. Всеки ден от тази седмица, според Църквата, е Велик.

Велики четвъртък е свързан с Тайната вечеря, когато е установено тайнственото причастие. На този ден се боядисват яйцата. Първото задължително трябва да бъде червено. С него се прави кръстен знак на децата и на останалите близки за здраве.Как ще нашарите останалите яйца е въпрос, който зависи от вкуса на всяка домакиня. 

С първото яйце се прави кръстен знак на децата и на останалите близки за здраве. То се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата –  да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели. Яйцето се пази до иконата в дома, за да не се счупи и да носи късмет.

Следващото яйце също е червено – то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничната литургия, която продължава след полунощ, или на другия ден.

Яйцата са били боядисвани, декорирани и рисувани от римляни, гали, перси и китайци.След възникването на християнството яйцето започва да се възприема катосимвол на раждането на човека от природата. Червените яйца са символ на Христовата мъченическа кръв. В Гърция първоначално яйцата са се боядисвали само в червено.

Прочетена 544 пъти

facebook coment