Понеделник, 18 Юли 2016 13:20

Готвят нови цени на административните услуги в Търговище

Оценете
(1 глас)

Повишение средно с по 2,3 лв. на административните услуги на ГРАО и отдел „Местни данъци и такси“, като същевременно се намали срокът на издаване на документите предлага Община Търговище. Готви се скок и на някой такси в музея и библиотеката. Цената за изкопаване на ново гробно място, заравяне и оформяне на гроб да бъде променена от 85.00 на 120.00 лв. с включен ДДС е другата актуализация.

Ако досега за издаване на различни удостоверения се е чакало минимум 1 ден, то сега се предлага почти всички поръчки да стават веднага, на момента. Документът за данъчна оценка на недвижим имоти напр. се очаква да струва 5 лв. Издаване на удостоверение за декларирани данни вместо 3 лв. да стане 5 лв. Такава ще е цената и на издаване на удостоверение за наличие или липса на задължения по ЗМДТ. Същото важи и за различни видове преписи на документи - за платен данък върху превозни средства, върху недвижими имоти и такса за битови отпадъци.

Аргументите на местната управа за изменение на таксите е, че се съкращава значително времето за обслужване на гражданите. Имало повишение и на разходите за изготвяне на документите. Разчита се и на финансово обезпечение на процеса по създаването на електронен архив на регистри на населението и данъчни декларации.

В Община Търговище са постъпили докладни записки от директорите на Общинско предприятие „Социални и охранителни дейности“, на ОМ „Обредни домове и зали“, Регионалната библиотека „Петър Стъпов“ и на Регионалния исторически музей за изменение и допълнение на техните цени на услугите. Целта на увеличението на част от таксите за услугите, които предоставят общинските предприятия/мероприятия е да бъдат завишени приходите и да бъдат покрити част от разходите, които се извършват за предоставянето им, се казва в мотивите на общинските предприятия.

Ако досега за изработване на писмена тематична библиографска справка по електронен път в библиотеката напр. се е плащало 1 лв., то сега се предлага корекция на 2 лв. Най-сериозен е скокът за извършване на презапис на част от музикално произведение от фонда на библиотеката: от/на фонокасета, CD от 1 лв. се променя на 2 лв. , а ако е от грамофонна плоча на електронен носител от 2 лв. на 6 лв. За първи път се предлагат и цени на абонаментна вноска за издаване на читателска карта.

От предложението на Историческия музей за нови цени е видно увеличение средно с 1,2 лв. Така напр. семейния билет за посещение на експозиция да стане от 5 лв. на 7 лв. С левче повече да се плаща и за посещение на крепостта Мисионис – от 2 на 3 лв. По-сериозно поскъпване се готви на цените на беседите, наем на музейна зала и фото и видеозаснемане на експонати.

Предложението за промяна в сроковете и такси за услуги от Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услугите на територията на Община Търговище очаква се да влезе за решение на предстоящата общинска сесия на 28 юли. Мотивите на кметската управа са публикувани на официалната страница на общината, а становища относно Проекта за изменение и допълнение на Наредбата се приемат на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или в Центъра за административно обслужване.

Прочетена 2551 пъти

facebook coment