Петък, 05 Март 2021 11:07

На 6 март е Месопустна Задушница

Оценете
(1 глас)

Тази събота, 6 март срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) е голямата Задушница преди Великия пост. Това е ден за възпоменаване на душите на умрелите, на който се посещават гробовете на починали близки.

За помена се приготвя варено, подсладено жито, хляб и вино. В днешно време се прибавят дребни сладки и соленки, месо. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Житото е символ на възкресението, защото по думите на св. ап. Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре. Виното е символ на кръвта на Исус Христос. Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът означава чистата молитва, а цветята - добродетелите на починалия.

Според православния канон, погрешно е поставянето на храна на гроба на покойника. Библията отрича това. Оставената храна по гробовете няма да бъде изядена от покойника, а от бездомните кучета, като по този начин се оскверняват гробовете. Душата не яде и не пие материална храна и питие.

Сладкиши, месо и вино се раздават между живите и като вкусват от раздавките, да си спомнят за умрелите. Както на всеки помен, така и на Задушница се раздава на бедни и нуждаещи се.

На следващия ден - неделя, са Месни заговезни (Сиропустната неделя). След това започва големият Великденски пост.

Прочетена 601 пъти

facebook coment