Четвъртък, 18 Февруари 2021 11:05

Подобрена жилищна среда на над 700 ромски семейства в Търговищко

Оценете
(2 гласа)

Клубът на нестопанските организации в Търговище е подпомогнал 768 семейства, на които са били предоставени безлихвени заеми за подобряване на жилищните условия чрез револвиращ фонд, съобщиха от гражданската организация.

Средствата в началото на проекта са били 21 000 лв., а после са нараснали до 45 000 лева. Общата сума на предоставените заеми е от средата на 2014 г. е 275 350 лева, което означава револвиране на фонда 10 пъти. Парите са отпуснати по проект „Подобряване на жилищните условия чрез безлихвено финансиране за жилищни подобрения на семейства с ниски доходи, отглеждащи деца“, изпълняван от Фондация Подслон за човечеството/Хабитат България и финансиран от Фондации „ВЕЛУКС“. 1076 е броят на децата, отглеждани в тези семейства.

В рамките на програмата Клубът е осъществил и 6 малки проектни инициативи на обща стойност 51 855 лева. С тези средства са реализирани редица дейности, основно в подкрепа на образованието и възпитанието на децата. Създаден е дневен център за работа с деца от общността в кв. „Малчо Малчев” в Търговище, където са осъществявани различни дейности по програми за ранно детско развитие и за допълнително обучение по български език и математика.

Моделът е оценен като добра практика и пример за холистичен подход към решаване на проблемите на уязвими общности от редица влиятелни организации вкл. Европейската комисия и Европейската мрежа Eurochild.

Прочетена 641 пъти

facebook coment