Сряда, 14 Октомври 2020 15:13

Затварят училища в Търговище заради COVID-19?

Оценете
(2 гласа)

Очаква се училищата в Търговище да бъдат затворени, да преминат към дистанционно обучение и учениците да останат вкъщи. Още този следобяд някой училища вее намалиха часовете на 20 минути. Плановете са те да се върнат в клас чак на 3 ноември. Отворени ще останат само детските градини и ясли, тъй като там се отчита малък брой на заразени деца и персонал.

Това е едно от обсъжданите и обявени днес на пресконференция на кризисния щаб намерения срещу бума на заразените с коронавирус. Търговище е сред първите области в страната по скорост на разпространение на заразата в последната седмица. От броени дни сме в т.нар. "червена зона", което налага предприемането на сериозни мерки и преструктуриране на болниците.

По думите на кмета на Община Търговище д-р Дарин Димитров предстои съгласуване на такава мярка с Националния оперативен щаб, изчакване на препоръки от РЗИ и РУО – Търговище. Що се касае до кметските правомощия той ще забрани посещенията в пенсионерските клубове.

Резкият скок в разпространението на вируса накара управляващите в Търговище да обсъдят по-строги ограничения, но засега не са обявени твърдите им решения.

“Нека хората да ограничат движението поне за 10 дни, да се спрат посещенията на увеселителни заведения и мероприятията на закрито, контролът да се засили.”,  апелира кметът Димитров.

И докато властите обсъждат ограничения за сферата на образованието, за да попречат на масовото разпространение на вируса сред най-младите, то забрана за затварянето на ресторанти и барове не се предвижда.

В същото време хората в социалните мрежи питат: „Ние сме работещи родители, баби и дядовци. Дете от първи, втори или трети клас как ще остане само в къщи за да учи онлайн. Искам отговор.”

„Как не разбрахте че децата ни са най-изпълнителни. Всяко едно от тях носи маска и спазва стриктно всички мерки. По цял ден са затворени в класните стаи . Защо трябва да наказваме децата си в къщи , а дискотеките и баровете да работят. Защо трябва да затваряте училищата ? Малките деца как да се справят с дистанционното обучение?”

Търговище, заедно с Благоевград излезе начело в България по разпространение на заразата. Вече имаме 342 потвърдени случаи на коронавирус, а за последното денонощие те са 6. От областната управа уточниха, че петима от тях са хоспитализирани, като трима са настанени в МБАЛ – Омуртаг, а двама в МБАЛ – Попово. Шестият новодиагностициран е жена на 69 г., поставена под домашна карантина. Служители на РЗИ – Търговище са връчили предписания за спазване на 14-дневна самоизолация на всички контактни лица.

Има заразени учители от двете големи гимназии в областния град, а в областта са заразени 8 лекари, 12 медицински сестри и 3 санитарки. Болниците са на ръба, изнемогват, липсва персонал, предпазни средства. Ще се иска допълнително разкриване на легла, каза зам.-областният управител Панайот Димитров на пресконференцията.

Очаква се официално обявяване на новите ограничителни мерки от местните власти.

Прочетена 3743 пъти

facebook coment