Печат на тази страница
Четвъртък, 01 Октомври 2020 16:34

Пожарната: Почистете комините преди отоплителния сезон

Оценете
(1 глас)

На прага на новия отоплителен сезон от пожарната в Търговище напомнят да се почистят коминните тела в домовете и да се провери изправността на отоплителните уреди, тъй като това е честа причина през есенно-зимния сезон за възникване на пожари. За изминалия отоплителен сезон в област Търговище са възникнали 64 пожара в комини, като само при един от инцидентите причината е строителна неизправност.

При 8 от пожарите в коминни тела са нанесени материални загуби. Най-често хората оставят огнището или отоплителния уред без надзор, непочистват комините си или ползват неизправни печки. Щетите са изгоряла покривна конструкция, мебели, опушени стени и унищожено домашно имущество.

Комините са едни от най-пожароопасните елементи в отоплителните системи поради факта, че се нагряват до високи температури и преминават през цялата сграда. Пламват непочистените количества сажди, които се отделят най-много при горенето на въглища.

При горене те отделят искри, което създава пожарна опасност за близко разположените до комина и около него горими материали.

Съгласно изискванията за пожарна безопасност е забранено прокарването на горими конструктивни елементи (греди, ребра, покривни обшивки, подпори и др.), на разстояние, по-малко от 10 см от комина, напомнят от пожарната.

        

Прочетена 611 пъти