Вторник, 15 Септември 2020 09:15

Броят на заразените с коронавирус в Търговищко расте, свободните болнични легла се изчерпват

Оценете
(1 глас)

Повишава се броят на заразените с коронавирус жители на област Търговище, а капацитетът на леглата в Инфекциозното отделение на областната болница се изчерпва. Това стана ясно след свикано извънредно заседание на областния координационен щаб.

Изпълнителният директор на МБАЛ – Търговище д-р Иван Светулков е алармирал, че значително е намалял броя на свободни легла в Инфекциозното отделение на областната болница, но имали готовност да обособят и други помещения за лечение на пациенти с коронавирус. Това обаче не означавало, че биха могли да бъдат хоспитализирани всички заразени, е подчертал д-р Светулков. Затова по-леките случаи би било желателно да се настаняват в другите две многопрофилни болници на територията на областта.

Д-р Светулков е отправил предложение към областния управител за закупуване на апаратура за изследване на пробите от PCR-тестовете от общината, което би спестило средства за транспортирането им до лаборатории в във Варна и Разград.

Областният управител Митко Стайков се е ангажирал да проучи възможностите за закупуване на необходимата техника. Той е изразил притеснение от очакван ръст в броя на заболелите в областта, поради което е необходимо да бъдат взети превантивни мерки за ограничаване разпространението на заразата.

По думите му личната дисциплина и отговорност е от съществено значение за опазване живота и здравето на всички граждани.

Прочетена 1719 пъти

facebook coment