Петък, 17 Април 2020 19:12

"Шишеджам" с над 62 000 лв. държавна подкрепа по схемата 60/40

Оценете
(4 гласа)

Заводът за стъкло в Търговище "Шишеджам Аутомотив България" е сред първите работодатели, които получават голяма сума от държавните пари по схемата 60/40. Предприятието, което произвежда автомобилни стъкла и стъкла за бяла техника ще получи 62 487 лв. Парите са предназначени за 391 работника, което прави по около 160 лв. на човек.

Това става ясно от списъка на Националния осигурителен институт (НОИ), който обяви първите одобрени компании по правителствената схема 60/40, според която държавата поема 60% от осигурителния доход и осигуровките на работници във фирми с прекратена дейност или намалени с над 20% приходи.

В списъка влизат 68 дружества със заети в тях 1065 души. Парите се превеждат от НОИ, но пресявката на работодателите се прави от Агенцията по заетостта, която приема кандидатите за дотациите.

"Шишеджам" кандидатстват за един от трите си завода, който бе затворен изцяло, тъй като спряха поръчките от Германия, докато другите два завода все още работят", обяснява пред Mediapool ексикономическият министър Лидия Шулева. Според нея няма пряка връзка между съдействието ѝ за влизането у нас на инвеститора "Шишеджам" в ролята ѝ на министър и назначаването ѝ в борда на компанията повече от 10 години по-късно. По думите ѝ дружеството я потърсило около 2015 г., за да го консултира по инвестиционни проекти и било решено тя да бъде част от борда. "Аз съм външен член на борда, не следя оперативната дейност", посочи Шулева.

През 2004 г., по време на управлението на НДСВ у нас, бе направена първата копка на завода за плоско стъкло на турската компания "Шишеджам" у нас благодарение на личното съдействие на икономическия министър Лидия Шулева, припомня изданието. Тогава правителството осигури безплатно на компанията терен от 840 дка за изграждането на завода.

В списъка на работодателите, на които са изплатени компенсации има още две малки фирми от област Търговище. Това са „ПАПИ-М 94” от Търговище, на която за 3 лица ще бъдат платени 178,84 лв. и преработвателното предприятие „ЗЛАТЕН ПЛОД-В” от Попово, на което за 2-ма работника ще се платят 624,99 лв.

Компенсациите се изплащат поотделно за всеки месец след изтичането на съответния период. Сегашните суми са само за март.

Прочетена 3123 пъти

facebook coment