Вторник, 31 Март 2020 11:20

8 досъдебни производства за неспазване на карантина в Търговище

Оценете
(1 глас)

8 досъдебни производства и една проверка за неспазване на домашна карантина са образувани от началото на извънредното положение до момента в ОД МВР-Търговище, съобщиха от там.

Последните две от тях са срещу двама мъже от търговищкото село Макариополско. 42 годишен мъж е с разпоредена от здравните власти карантина до 6 април т.г., а друг 39 годишен не е трябвало да напуска дома си до 5 април. Те са нарушили мерките против разпространението на коронавирус по време на извънредното положениe. Били са в рискови страни или са имали контакт с хора с положителни проби за коронавирусната инфекция и затова носят наказателна отговорност по чл. 355, ал. 2 от НК.

Престъплението по член 355, ал. 2 от НК след гласуваните промени от Народното събрание се наказва с лишаване от свобода до пет години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Според адвокати ограничени са възможностите за налагане на ефективно наказание лишаване от свобода по този член, противоепидемичните мерки обаче следва да се спазват не само поради опасността от налагане на наказание, но и заради моралната отговорност за опазване на общественото здраве чрез ограничаване разпространението на заразни болести, каквато е коронавирусът (Covid19).

Материалите по случаите са докладвани в Районна прокуратура-Търговище.

Прочетена 1215 пъти

facebook coment